30 Kasım 2013 Cumartesi

Püsküllü Kolye


Tasarımı bana ait olan uydurmasyon kolyelerimden biri daha.


Kristal boncuk, kum boncuk, mumlu ip ve püskül kullanarak yaptım.

 Her takıma olduğu gibi bu bebeğime de bir isim vermiştim; püsküllü bela.


Osmanlı havası var biraz değil mi



Detaylar bu şekilde, sağlıcakla kalın.

Tasma Kolye


Kum boncuk ve kristal boncuklarla ördüğüm tasma kolyem. Umarım fotoğraflar açıklayıcı olmuştur.


Bağlantı yeri için yuvarlak siyah bir boncuğun üzerini kumboncuklarla çevirdim.

23 Kasım 2013 Cumartesi

Öğretmenler Günü


Her 24 Kasım sabahı aynı heyecan sarardı hepimizi, acaba ne alınacaktı öğretmenimize hediye olarak. Mâlûm ya bugün öğretmenler günü, okula eliboş gidilmez. Bizde kural değişmezdi lâkin, bütün bir hafta boşuna kafa yorulmuştur yani, bir demet karanfil alınırdı babamız tarafından öğretmenimiz için.

Uzun ambalajlı, güzel kokulu karanfiller öğretmenime ulaşmadan incinmesin, solmasın diye sol koluma yatırılır; okul bahçesine beklenen zaman, andımız, okula girme merasimi derken sol kolum hafiften hafiften yokluk durumuna gelir, kendisi ile aramızdaki tek bağ sinir bozucu minik karıncalar olurdu sadece. Kasım ayının soğukluğu, paltomun ağırlığı, sırtımdaki çantanın dayanılmaz yükü, aynı zamanda taşıdığım beslenme çantam ve boynumdaki suluk da cabası.

Nihayet sınıfa girip sıraya yatırılan karanfil ve sol kolum öğretmenim gelene kadar "Allah'ım n'olur öğretmenim gelince kolum uyuşuk olmasın" dualarıyla beraber nadasa bırakılırdı.

Canım öğretmenim sınıfa gelir, masasına oturur, "bugün benim günüm" edasıyla yüzünde bir gülümseme, bir süre öylece bizi seyrederdi. Sonra sıra ile tebrikler, hediye ve çiçek takdimi... 

Hediye takdim sırası bana gelince hep bir heyecan duyardım, elim ayağım titremeye başlardı (çiçek uyudu kolumda ondan belki de), çok şeyler söylemek geçerdi içimden, hiçbir şey söyleyemezdim, öğretmenime yaklaşmak, ona çiçek vermek, hele hele bir de beni öperse aman yarabbim ne müstesna bir olaydı. Zirâ biz öğretmenler odasının önünden geçerken nefesimizi tutardık, öyle saygımız vardı yani. 

Masası hediyelerle dolduğu için ders yapamayan öğretmenin hediyeleri birkaç öğrenci ile birlikte öğretmenler odasına göndermesi ile merasim sona erer, bizim bayram havası orada biter, maalesef derse başlanırdı. Büyü sınıfta bozulurdu fakat, tenefüslerde okul koridorlarında, okul çıkışında sokaklarda, eve gidene kadar güzel manzaralar eşlik ederdi bugüne.

Mazide güzel bir anı kalmış böyle çocuk aklımla 24 Kasıma ait, hatırıma geldi paylaşmak istedim sizlerle.

"Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum" dememiş mi Hz. Ali (R.A.)
Dinimiz de öğretmene, öğretene saygıyı emretmemiş mi?
Öğretmenlerimize duyduğumuz saygı ve sevgimizi dillendirmek için bu günü fırsat bilmeli ve bu duygularla, onların ellerini öpmeliyiz. Hayata atıldığımız zaman, bizi bu günler için hazırlayan öğretmenlerimizi hatırlamak, mümkünse ziyaret etmek, bu da mümkün değilse bir telefon etmek onlar için karanfilden daha değerli bir hediye olacaktır sanırım.

 Hülasa öğretmenlerin öğretmeni, baş öğretmenimiz Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk nezdinde gelmiş, geçmiş ve vazife başındaki tüm öğretmenlerimin öğretmenler günün canı gönülden kutluyor, bu güzel karanfili onlara ellerim titreyerek takdim ediyorum.

22 Kasım 2013 Cuma

Kurdeladan Kolye Yapımı

 Organze kurdela ve renkli incilerle yapılmış güzel bir kolye modeli.

Kolyemizin yapımı için gerekli olan malzemeler ;


2 renkli kurdela, kapatma klipsi, çember, çivi, iki renkli inci veya boncuk, aparatlar ve boncuk pensemiz.

Evvela yuvarlak ortası boş olan halkamızı alıp kurdelaları ortasından geçiriyoruz, renkli kurdeleden biri önden diğeri arkadan geçiriliyor yukarda görüldüğü gibi,

Aynı şekilde ikinci halkamızı da kurdelaya geçiriyoruz, biri önden biri arkadan gelecek şekilde, burada dikkat etmemiz gereken husus şudur; benim halkamın iki yüzü de farklı desenler taşımakta, dolayısı ile aynı desenlerin aynı yüze bakması gerekiyor.

Halkaları üst üste getirip kurdelayı geriyoruz, bu işlemi bütün halkalar bitene kadar yapıyoruz, ben kolyemde 12 adet halka kullandım, daha az veya fazla yaparak kolye boyunuzu ayarlayabilirsiniz.

Görüldüğü gibi kurdele renkleri yer değiştirmeye başladı.



En son ve en baştaki halkalarımızın hemen başına düğüm atarak halkalarımızı sabitliyoruz.Kurdele uçlarını klips ile tutturup aparatımızı monte ediyoruz. Sonrasında incilerimizi ve ucundaki yılanlı aparatlarımızı çivilere geçirip halkada bulunan deliklere takıp güle güle kullanıyoruz. İncilerin nasıl çivilendiği buradan görülebilir.





Su yeşili kolye ve yüzük

Misinaya tığ ile örerek yaptığım kolyem ve yüzüğüm.


Öncelikle çeşitli boylarda boncukları misinaya karışık olarak diziyoruz, daha sonra kalın bir tığ ile geniş geniş zincirler çekerek istenilen boyda örme işlemini tamamlıyoruz.Bu zincirlerden istediğiniz kadar yapabilirsiniz.
Zincirlerin hepsini tutup ucuna bir düğüm atıyoruz.


Kolyemiz hazır, basitmiş değil mi? Yüzüğümüz daha da basit, aynı boncukların en küçük boylarını yüzük aparatına çivilerle takıp, misina ile etrafını sarıp güzelce sabitledim, takım hazır oldu.
Yaz aylarında en sık kullandığım takılardan biri, açık renk kıyafetlere çok güzel uyum sağlıyor.

20 Kasım 2013 Çarşamba

Örgü Kapı Süsü


Tığ işi güzel mi güzel, renkli mi renkli cıvıl cıvıl kapı süsü.

Bu güzel çelenk için malzemeler 22 cm.lik strafor halkası, renkli iplikler, tığ, iğne-iplik, sabır.

Efendim yapım aşamaları şöyle önce renkli iplikleri straforun etrafını saracak şekilde tığ ile zincir çekerek örüyoruz ve bitiriyoruz.

Ördüğümüz uzun parçayı straforun etrafına güzelce dikiyoruz, diktikten sonra yine zincir çekerek askı yapıp straforun arkasına görünmeyecek şekilde monte ediyoruz.


Sonrasına yine tığ işi yaptığımız değişik renk ve ebatlarda çiçekleri çelenk üzerine kombinleyerek-ki en zor kısmı burası- alttan dikerek tutturuyoruz.

 Bitti gitti, iyi günlerde kullanın, anlatması kolay ama zor proje gerçekten. Yine de yapmak isteyenler olursa detaylı yapım aşamaları için şuraya tık tık.

15 Kasım 2013 Cuma

Örgü Boyunluk Modeli

Maalesef kış geldi, bu mevsimde hülasa elbiseleri kombinlerken biz bayanların kullanabileceği güzel bir snood yani örgü boyunluk modeli.


Kışın en çok kullandığımız renkler olan siyah, gri ve kahverengi tonlarına en uyumlu olanlar krem-bej tonları bence, zevkinize kalmış tabi.

Bu güzel boyunluğun yapım aşamalarını öğrenmek ve yapım aşamalarını pdf formatında indirmk için buraya, diğer modeller için şuraya tıklamanız yeterli, kolay gelsin.

14 Kasım 2013 Perşembe

Cam Boncuktan Kolye Yapımı

Takı işine yeni merak saran arkadaşlar için cam boncuklardan yaptığım bu güzel kolyenin yapım aşamalarını nacizane anlatmaya çalışacağım.
Gerekli malzemeler istenilen renk ve büyüklükte boncuklar, çiviler (bunlara ne deniyor bilemiyorum, boncukların içinden geçireceğiz), aparatlar, zincir ve boncuk pensesi.

Boncuğumuza çivimizi geçirip pense ile güzelce kıvırıyoruz, bu çivimizin ucu zaten halka şeklinde satılır, ben de takı işine ilk başladığımda bu çiviyi nasıl kıvıracağımı bilmediğimden mevcut halkanın ucuna benzetmeye çalışarak bu sorunu halletmiştim.


Boncukları bu şekilde çivilere geçirerek birbirlerine bağlıyoruz.


Sonra bu boncukları aparatımza takıyoruz ve resimlerde görüldüğü gibi şekli takip ederek boncuklarımızı birbirine takmaya devam ediyoruz.

Son olarak zincirimizi ve klipsimizi takıp bitiriyoruz.


Umarım açıklayıcı olmuştur.









3 Kasım 2013 Pazar

DIY ikea sahpanın pufa dönüşümü


Ne zamandır bekleyen projelerimden birini daha tamamlamanın rahatlığını yaşıyorum.
Ikea sehpamı puf yapıp antrede kullanmak hayalim vardı, dün gece bunu gerçekleştirdim.
Önce tabii ki kumaşımızı yıkayıp ütülüyor ve sehpamıza göre katlama payları dahil kesiyoruz.


Süngerimizi de yine sehpamıza uygun olarak kesiyoruz.

Daha sonra düğme dikilecekse eğer düğmenin geleceği yerleri işaretleyip maket bıçağı ile birazcık oyarak düğmelerin içine girmesi için yuva yapıyoruz, döşemecilikte böyle bir yöntem var mı bilmiyorum ama yaptım oldu ;)))

Kumaşın üzerine elyaf ve sünferimizi de koyuyor ve düğmeleri dikmeye başlıyoruz.

Düğmeleri yorgan iğnesi ve ipliği ile diktim. İpin süngerden kaçmaması için evde bulduğum sert plastikten bir kutuyu kare kare keserek süngerin arkasına bu plastiklerle düğümledim, sağlam oldu


İlk düğmem böyle oldu.

Düğmeleri bağladıktan sonra sehpamızın ayaklarını söküp süngerin üzerine koyuyoruz.


Zımba bakinemizle elyaf ve kumaşı katlayıp seehpanın altına kumaşı iyice gererek zımbalıyoruz.


Önce bir sıra zımbalayıp bitirdim, daha sonra kenarları içine katlayıp tekrar zımbaladım ve sehpanın ayaklarını ve altındaki aparatı yerlerine vidaladım. Kenarlarını güzelce katlıyoruz zımbalarken.

Bitti...Herkese mutlu haftalar diliyorum efendim.